Un gazon mai verde: cum sa reduci amprenta de carbon a masinii tale de tuns iarba

Un peisaj frumos- cu peluze verzi, copaci infloriti si margini imaculate- nu este principala cauza a poluarii aerului in lume. Echipamentele folosite pentru a realiza aceste peisaje rareori conduc la o viata mai ecologica. Masinile de tuns iarba au in general impact asupra mediului inconjurator. Insa, poti sa imbunatatesti utilizarea apei si a gazului si sa inveti cum sa realizezi mentenanta corespunzatoare masinii de tuns iarba pentru sporirea eficientei sale.

Echipamentele pentru gazon elibereaza oxizi de azot si compusi organici volatili de 11 ori mai toxici decat un automobil. Intre timp, proprietarii de case se concentreaza pe fantani. Iar multi dintre acestia nu iau in considerare pretul platit de planeta noastra atunci cand folosim masinile de tuns iarba fara sa ne gandim la mediul inconjurator.

Pretul mediului

Deci, cat de scump „plateste” mediul, in aceasta privinta? Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din S.U.A, cinci procente din poluarea aerului din Statele Unite provine de la taierea ierbii. Aceasta nu include deteriorarea cauzata de ingrasaminte chimice, suflante de frunze, aruncatoare de zapada, masini de taiat gard viu sau masini de tuns iarba. Si cu siguranta nu mentioneaza si sprinklerele de apa, care sunt esentiale.

Emisiile provin din mai multe locuri decat din automobile. Patru dintre componentele principale ale poluarii aerului sunt hidrocarburile, particulele, dioxidul de carbon si monoxidul de carbon. Emisiile de la utilizarea masinilor de tuns iarba pentru o ora sunt aproximativ aceleasi cu cele de la conducerea masinii.

Distrugerile pot ucide

Americanii folosesc in fiecare an aproximativ 600 de milioane de galoane de benzina in echipamentele de ingrijire a santierului. Daca acest lucru nu este destul de surprinzator, mai mult de 17 milioane de galoane din acest combustibil ajung in sol, de la deversari. Multi experti sunt mai preocupati de daunele cauzate de toti acesti combustibili varsati decat de combustibiul care este ars prin folosirea echipamentelor pentru gazon. Din motive intemeiate: combustibilul varsat elibereaza hidrocarburi in atmosfera si contamineaza solurile si posibil apa subterana.

Iarba necesita udare constanta

Potrivit unor cercetari realizate de Universitatea de Stat din Utah, un gazon tipic necesita in fiecare saptamana cate unul pana la doi centimetri de apa ( in functie de anotimp). Intre treizeci si saizeci la suta din toate apele urbane sunt folosite pentru a iriga gazonul. Aceste volume de apa utilizate exclusiv pentru irigatii pur si simplu nu sunt durabile, avand in vedere populatia din ce in ce mai mare si expansiunea urbana. Acest lucru este valabil mai ales in S.U.A de Vest, unde seceta in curs de desfasurare a consumat aproape in totalitate cantitati de apa in multe zone.