Este unghiul acoperisului adecvat pentru panourile solare?

Unghiul la care sunt montate panourile solare va afecta puterea pe care o ofera acestea, independent de durabilitatea si eficienta lor. In general (cu exceptia cazului in care acoperisul dumneavoastra este plat), grosimea acoperisului va fi unghiul pe care panourile solare sunt montate. In Romania, acoperisurile sunt de 15 ° sau 22,5 °, astfel incat panourile solare pe care intentionati sa le montati vor fi cel mai probabil montate intr-unul din acele unghiuri:

Daca acoperisul este complet plat, Voltech recomanda insistent montarea panourilor la un unghi de cel putin 10 °. Acest lucru este cu adevarat important, deoarece va permite ca ploaia sa cada de pe panouri. In cazul in care bazinele de apa de ploaie se afla pe suprafata panoului solar, este mai probabil ca acestea sa treaca prin sigiliile panourilor si chiar in celulele solare. Daca se intampla acest lucru, panourile solare se pot defecta si pot necesita, in unele cazuri, inlocuirea lor.

Deci, care este cel mai bun unghi pentru un panou solar?

Unghiul soarelui depinde atat de sezon, cat si de locatia pe care este construita locuinta. In timpul iernii, soarele este mai jos pe cer. In timpul verii, soarele este mai inalt pe cer. Si cu cat va aflati mai aproape de ecuator (adica cu cat este mai mica latitudinea), cu atat mai mult soarele este asezat mai adanc pe cer pe tot parcursul anului.

Deci, ati putea crede ca definirea calculului inclinarii optime a panourilor de pe acoperis va fi foarte complicat, insa cu putin ajutor din partea specialistilor in panouri solare Voltech Energy veti ajunge la solutia ideala. Unghiul ideal pentru panourile solare (pentru a maximiza puterea produsa pe parcursul intregului an) este pur si simplu latitudinea locatiei dumneavoastra. Deci, pentru o casa din Bucuresti, spre exemplu, unghiul ideal al panoului solar este de 35 ° fata de orizontala.

De ce este latitudinea ta este definita de unghiul perfect al panoului solar?

Deoarece latitudinea ta este aceeasi cu unghiul soarelui pe cer la jumatatea distantei dintre mijlocul iernii si cel de vara. Soarele va fi cu aproximativ 15 grade mai sus pe cer in timpul verii si cu 15 grade mai mic pe cer in timpul iernii. Prin urmare, inclinarea panourilor solare la jumatatea punctului va maximiza soarele capturat pe tot parcursul anului.

Cata caldura pierzi daca acoperisul tau se afla intr-un unghi diferit de latitudinea ta?

Intr-o lume ideala, toti constructorii ar fi fortati sa construiasca acoperisuri cu inclinare similara ca latitudinea casei. Cu toate acestea, dupa cum s-a mentionat mai sus, majoritatea acoperisurilor din Romania sunt la 15 ° sau 22,5 °. Deci, cat de multa energie solara pierzi daca panourile nu se afla la unghiul perfect de inclinare? Ei bine, depinde de directia acoperisului tau, de locatia acoperisului tau si de grosimea acoperisului tau.

Asadar, daca acoperisul tau este asezat la mai mult de 10 °, panourile solare probabil ca nu sunt la un unghi de inclinare teoretic perfect, dar vor fi destul de aproape. In cazul in care acoperisul este complet plat, Voltech ne sfatuieste sa montam panourile solare pe cadrele de inclinare pentru a evita problemele de imbinare a apei si pentru a permite autocuratirea pe timp de ploaie. Cu peste 1500 de proiecte indeplinite pana in prezent, Voltech este principalul jucator din piata panourilor solare si continua sa scrie povesti de succes alaturi de cei care doresc sa profite de energia soarelui.