Cum iti dai seama ca ai gasit parfumul potrivit?

Stim cu totii, intr-o oarecare masura, care sunt tipurile de mirosuri care ne plac. Putem fi fani ai esentelor florale, insa in aceeasi masura putem fi atrasi doar de aromele care detin o compozitie fructata, sau de mirosurile picant – lemnoase. A iti gasi parfumul potrivit poate fi o sarcina destul de dificila, desi la inceput lucrurile par cat se poate de simple.

Impartirea parfumurilor pe categorii iti poate simplica alegerea, insa poti lua drept criteriu de departajare si brandul favorit. Iubesti brandul Dolce & Gabbanna? Cel mai probabil esentele picante sunt pentru tine. Esti gata oricand sa investesti intr-un parfum Escada? Mai mult ca sigur aromele fructate troneaza pe masuta ta de cosmetice. Iti doresti esenta La Vie Est Belle de cand te stii? atunci tipologia florala este favorita ta.

Profilul parfumului

Asa cum am spus mai devreme, parfumurile pot fi impartite in functie de profilul lor. Patru la numar sunt cele pe care le intalnim cel mai des pe rafturile magazinelor de profil, restul fiind variatiuni ale acestora. Lemnoase, florale, orientale si fructate. De acolo, ajungem la subcategoriile: soft – floral, oriental – floral, oriental – lemnos, citric si altele.

Distributia ingredientelor

Fiecare parfum cuprinde trei clase de ingrediente care contribuie in mod egal la mirosul final. Notele de baza, notele de mijloc si cele de varf. Desi ele sunt la fel clasate pe scara importantei, notele de varf sunt alese astfel incat sa dureze mai putin, in timp ce ingredientele de baza dureaza cel mai mult. Asadar, notele de varf sunt cele mai putin persistente, insa si cele mai puternice arome pe care le vei simti inca de la prima pulverizare.

In ceea ce priveste mirosul si lonvegitatea, notele de mijloc sunt autoexplicative. De exemplu, Amouage Myths este unul dintre cele mai bogate si mai profunde mirosuri de mosc. Baza este constituita din mosc, muschi si piele. Tonurile de mijloc sunt florale, chiar daca isi face simtita prezenta si un acord clasic de patchouli. Garoafa si ambra din inima sunt doua note care se impletesc armonios cu acordurile existente in varful parfumului: frunzele de violete, narcisele si galbanumul.

In mod intuitiv, vom clasa acest parfum in categoria floral – lemnoasa, primele acorduri mirosite fiind intocmai cele de galbanum, violete si narcise. Cunoscand profilul parfumului preferat, devine mult mai usor sa cumperi parfumuri online, chiar daca nu ai mai mirosit inainte esenta respectiva. In limbajul de specialitate se spune ca ii cunosti piramida, iar din aceasta cauza nu trebuie sa mai pierzi timp in parfumerii cautand esentele care iti atrag atentia.

Cel mai simplu este sa iti croiesti propriul parfum, insa nu sunt multe locuri in care poti face acest lucru la un pret rezonabil. In locatiile de acest gen ai sansa sa alegi elementele esentiale, regasite in baza parfumului: vanilia, chihlimbarul, moscul sau acordul de “oud”,notele fine din inima si top ramanand la alegerea fiecaruia. Poti jongla cu mirosurile de flori, fructe si condimente, asfel incat sa obtii parfumul potrivit personalitatii tale.