Cand trebuie efectuata o denisipare a putului din curte?

Prin denisipare intelegem acel proces prin care particulele de nisip sunt extrase din stratul de apa, permitand apei sa fie exploatata la o calitate superioara, limpede si lipsita de impuritati.

Pentru forajele de mica adancime este recomandat ca procesul de denisipare sa fie efectuat o data la un interval de 2-3 ani, in timp ce, pentru forajele de adancimi medii sau mari, lucrarile de mentenanta pot fi realizate o data la 5 sau chiar la 10 ani.

Operatiunea de denisipare este de fapt o metoda de reabilitare a forajului care ne aduce pe termen lung beneficiile unei ape potabile, menita sa ne furnizeze toate mineralele necesare organismului.

In cazul in care aveti nevoie de o denisipare este important sa apelati la o echipa de profesionisti care sa execute lucrarile cu cele mai performante tehnologii. In functie de adancime, pozitionarea filtrelor, diametrul tubulaturii sau cantitatea de pietris folosita pentru construirea forajului, echipa decide ce metoda este potrivita pentru denisipare put. Printre cele mai bune tehnologii se numara pomparea alternativa, folosirea pompei mamuth, etansa sau tehnica de barbotaj.

Costul unei asemenea proceduri depinde de fiecare foraj in parte, asadar nu exista un pret standard disponibil pentru toate tipurile de constructie. In momentul in care filtrele de apa se infunda si debitul apei scade automat, denisiparea este singura varianta care poate remedia situatia.

Atunci cand forajul nu mai functioneaza la parametrii reali de exploatare, acesta ofera cateva semne care indica prezenta unor nereguli. Un miros, gust sau aspect neobisnuit al apei, dar mai ales un aport semnificativ de nisip indica necesitatea unei interventii. O echipa de specialisti este cea mai indicata sa identifice cauzele problemei si sa ofere solutia cea mai buna. Acestia verifica starea tehnica a forajului, ofera un diagnostic real si decid care este cea mai buna modalitate de a interveni.

Pentru a ne asigura de o buna functionare a forajului si de mentinerea acestuia in timp este necesar sa efectuam periodic o denisipare care influenteaza durata de viata a forajului si calitatea apei.

Intretinerea este esentiala atunci cand vrem sa ne bucuram de un randament bun timp indelungat. Pe langa indepartarea depunerilor de nisip, prin intermediul denisiparii se creeaza anumite unde de soc in pietrisul filtrant care se afla in exteriorul filtrelor si in acest fel se curata forajul. De regula o interventie dureaza o singura zi, iar in cele mai nefericite cazuri poate ajunge la 2-3 zile.

In urma efectuarii procesului de denisipare executantul preda proprietarului un raport cu lucrarile pe care le-a efectuat si rezultatul acestora. Solutia pentru o apa limpede si lipsita de impuritati este denisiparea. Realizata la un interval de timp potrivit, aceasta metoda este singura care va garanteaza o apa potabila si mentenanta forajului in timp.