Cadoul, acel obiect mult ravnit

Cadoul, acel obiect dorit si asteptat. Acel obiect ascuns intr-o cutie frumos ambalata, acel obiect surpriza care spera, fara nici o ezitare, sa provoace o explozie de bucurie posesorului in momentul in care acesta il deschide. Insa, nu intotdeauna reusim sa provocam aceasta reactie de fericire persoanelor dragi cand daruim un cadou.

Oare de ce? In primul rand pentru ca deseori facem greseala de a cumpara ceea ce noi credem ca persoana respectiva are nevoie, fara a investiga putin gusturile, nevoile si domeniile de interes al fiecaruia. Poate unor persoane le plac lucrurile handmade care ofera un aer de unicitate, cum ar fi scrapbook-urile. Altora poate le plac cadourile personalizate cu diverse mesaje gravate sau pictate, iar lista poate continua.

Ceea ce este important este particularitatea fiecarui cadou, esenta sa si bineinteles, sa provoace acea emotie de fericire pe care cu totii o dorim. Atunci persoana respectiva va simti ca este iubita, iar acel cadou ii va aminti de prezenta noastra in viata ei. La urma urmei, cadoul incearca sa-l simbolizeze pe beneficiarul sau. De aceea, un cadou esuat raneste sau chiar jigneste deoarece acesta se transforma intr-un limbaj, se straduieste sa spuna ceva acelei persoane. Iar acele “cuvinte” sunt atribuite imaginii pe care daruitorul o are despre beneficiar.

Marcel Mauss, etnolog, la inceputul secolului trecut a efectuat un studiu al cadoului. Observatiile sale, notate in 1952 in faimosul Eseu despre cadou, raman de actualitate. Dar ce mi-a atras atentia este o descoperie a sa si anume: cadourile au suflet.

Prin urmare, alegerea cadoului potrivit nu este tocmai o sarcina usoara, dar daca este daruit din suflet si cu putina atentie cu siguranta va starni zambete si fericire celor dragi noua.