O paralela intre imprimantele laser si cele cu jet de cerneala

In functie de necesarul de foi printate pe luna, costurile de printing pot deveni o cheltuiala destul de mare pentru orice persoana sau orice afacere. O decizie inteligenta in ceea ce priveste achizitia de comparate a unei imprimante noi, ne poate ajuta sa economisim din cheltuielile ulterioare cu achizitionarea de cartuse de imprimanta. In plus probabil ca va doriti ca imprimanta cumparata sa asigure o performanta si un randament crescut. Cele mai comune tipuri de imprimanta sunt cele cu jet de cerneala si cele laser.

O imprimanta Inkjet functioneaza prin propulsarea de picaturi minuscule de cerneala lichida pe un mediu exterior, in cazul acesta hartia. Aceste imprimante sunt cele mai populare de pe piata datorita dimensiunilor reduse si a costurilor joase pe care le presupune achizitionarea lor. Calitatea printului si bogatia coloristica sunt si ele avantaje de necontestat.

Pe piata, in momentul de fata exista 4 branduri majore care produc si comercializeaza imprimante cu jet de cerneala, si ale caror produse sunt calitativ superioare altora din comert: HP, Canon, Epson si Lexmark. Fiecare dintre acestea investeste o multime de bani in dezvoltarea si rafinarea tusului, a cartuselor si a cernelii folosite in aceste imprimante. Impriamanta cu jet de cerneala clasica functioneaza in felul urmator: exista cateva camere de incalzire. Imprimanta trimite un impuls electric prin acestea care generaza caldura si, prin urmare, abur, care formeaza bule in cerneala si o imping astfel spre capetele de printare si de acolo, pe hartie.

O imprimanta laser este aproape la fel de populara pentru calitatea excelenta grafica si a textului pe hartie simpla. Imaginile sunt produse prin scanarea acestora cu o raza laser transmisa prin fotoreceprorul imprimantei. Raza laser proiecteaza imaginea paginii dorite pe cilindrul incarcat electric care se roteste in continuu. Tusul este presarat pe cilindru. Tusul insa, nu capata aderenta decat pe zonele care au fost luminate anterior de catre raza laser. Dupa aceea imaginea este printata pe hartie prin contact direct cu cilindrul.

Cand vrem sa alegem intre aceste doua tipuri de imprimanta, pentru acasa, imprimanta cu jet de cerneala pare sa fie de fiecare data alegerea cea mai buna. Pretul acesteia este de aproximativ 200 lei si multi comercianti le ofera pur si simplu gratis la achizitionarea de alte electronice sau componente hardware. De fapt, tusul este aducatorul de bani pentru comercianti. Costul unui toner HP de exemplu, urca pana la 80-100 lei pe un cartus si randeaza cu acesta aproximativ 200 de pagini.

Din fericire s-au facut demersuri pentru imbunatatirea costurilor de catre marii producatori. De exemplu Kodak a scos pe piata imprimanta Kodak Easy Share 5500 all-in-one, care costa de 4 ori mai mult dar vine cu cartuse de imprimanta care nu depasesc 50 de lei (cele color) si astfel salvezi aproximativ 50% din costurile totale de functionare luand in considerare o durata de viata medie de 3 ani. Acest lucru a fortat Canon, HP si altii sa inceapa si ei sa comercializeze cartuse competitive ca pret.

In ceea ce priveste imprimantele laser, acestea au avantajul de a putea fi instalate in retele complexe si de dimensiuni mari. Acestea sunt extrem de durabile, si vin cu cea mai buna calitate a printului per ansamblu. Sunt mai potrivite pentru birouri, unde cantitatea de materiale printate este mai ridicata. Ar trebui sa exista o persoana specializata pe IT in firma, pentru ca adesea au nevoie de lucrari de intretinere mai extinse.

Pretul de achizitie este mai mare decat in cazul celor inkjet, insa un cartus randeaza cel putin 1000 de pagini. Pretul color este mult mai mare decat cel alb negru, de aceea majoritatea birourilor opteaza pentru imprimante laser monocrome si inkjet color.