De ce sa alegi statiunea Busteni pentru un weekend?

In nordul judetului Prahova se afla un mic orasel numit Busteni. Aflat in Muntenia chiar in centrul Romaniei situat la 135 km de capitala Romaniei, Bucuresti. Acesta se intinde 7 km de-a lungul vaii Prahovei iar altitudinea medie este de 850m. Este una din cele mai vizitate statiuni de munte din Romania deseori vizita de mii de turisti anul. Populatia este de circa 10.463 de locuitori.

Nu sunt documente care sa ateste inceputul orasului insa pe la sfarsitul secolului XVII-lea nu era considerat un sat ci mai degraba un oras. Un an important pentru orasul Busteni este crearea primului catun numit Izvorul de catre domnitorul Mihai Sutu cu ajutorul calugarilor de la Manastirea Sinaia. Perioada neagra a Prahovei a fost in timpul Primului Razboi Mondial intre 1783 si 1854 din cauza ocupatiilor austriece. In 1782 singurul loc unde se putea ospata si odihni era Slonul de Piatra in perioada aceea fiind singurul han din zona. Construirea caselor incepe in anul 1793 de catre Nita Enache si Vasile Dragus pe valea Alba. Dupa, in anul 1846 incepe si constructia soselei ce lega Predeal de Campina iar dupa numai 30 de ani se instaleaza si o cale ferate ce avea sa creasca rata transportului in zona.

Prima scoala infiintata in Busteni a fost construita in anul 1887, casa regala a constribuit la construirea unei biserici si in 1882 s-a deschis o fabrica de hartie ce a dus la cresterea economica a orasului, in aceea vreme fiind catun al comunei Predeal. Aici se mai afla si Parcul national Bucegi, Poiana Crucii sau Babele. Orasul traieste in mare parte din turisti, economia locala depinde de numarul turistilor care ii viziteaza anual iar localnici se ocupa de cazarea turistilor. Sunt multe modalitati de cazare in aceasta statiune de la hotel, pensiune, cabana pana la alte mijloace de cazarecu oferte foarte avantajoase.

Statiunea este inconjurata de munti si monumente istorice natural sau de alte genuri. Monumente naturale ca Sfinxul din Bucegi, Cascada Urlatoare sau Babele fac din Bugeci o statiune de vizitat ce atrage in fiecare an mii de turisti romani cat si straini. Statiunea dispune de o telecabina ce poate fi folosita in orice parte a zilei. Mai sunt si alte motive pentru a vizita statiunea Bucegi, Castelul Cantacuzino, casa scriitorul Cezar Petrescu, biserica Domneasca sau monumental Ultima Grenada.