Ce este diabetul de gestatie? Iata 3 semne pe care ar trebui sa le priveasca toate femeile insarcinate

Stiati ca diabetul va poate afecta sarcina si sanatatea copilului? Se numeste diabet zaharat gestational (sau GDM) si este destul de comun. Potrivit dr. Daniel Roshan, director al ROSH Maternale-Materiale pentru Medicina Fetala, este o conditie in care o femeie insarcinata care nu a avut diabet inainte de sarcina dezvolta brusc boala.

Diabetul de gestatie se intampla in medie in trei pana la cinci la suta dintre sarcini, iar factorii de risc includ obezitatea si istoricul familial. Dr. Roshan spune ca este cauzat atunci cand hormonii de sarcina cresc rezistenta organismului la insulina. „O femeie are nevoie de mai multa productie de insulina in timpul sarcinii pentru a depasi asta. Din pacate, pacientele insarcinate care nu sunt capabile sa produca mai multa insulina devin diabetice, spune el.

Semnele de diabet zaharat gestational includ 

  • Setea neobisnuita.
  • Urinare frecventa in cantitati mari.
  • Oboseala cronica, dar nu oboseala obisnuita a sarcinii.

Complicatii

In jurul copilului s-ar putea dezvolta mai mult lichid amniotic. Aceasta se numeste polihidramnios.

Macrosomia inseamna „corp mare” si aceasta este atunci cand copilul creste prea mare in uter. Macrosomnia ar putea duce la distocia umarului – atunci cand capul unui copil trece prin canalul de nastere si umerii lor sunt blocati in timpul nasterii, ducand adesea la leziuni nervoase si paralizie pentru copil.

Dupa nastere, un bebelus ar putea prezenta semne de glucoza scazuta din cauza nivelului mai mare de insulina si ar putea dezvolta icter.

Cum pot fi testata?

Toti pacientii gravide sunt examinati pentru diabetul gestational intre 24 si 28 de saptamani. Pacientul bea o bautura cu glucoza de 50g, iar nivelurile de glucoza sunt testate la o ora dupa consum. Valoarea glucozei trebuie sa fie de 135 sau mai mica; daca este peste 135, va trebui sa mergeti pentru un test de glucoza de trei ore care depisteaza glucoza in sange. Dupa ce bei bautura cu glucoza de 100 g, sangele este atras la cateva ore dupa consumarea bauturii.

Risc de diabet de tip 2 mai tarziu in viata?

Femeile cu diabet gestational au un risc mai mare de a dezvolta diabet mai tarziu in viata. Ar trebui sa fiti testata la sase saptamani de la livrare cu o bautura cu glucoza de 75g (testul de toleranta la glucoza). Aceasta masoara cat de bine celulele corpului dvs. sunt capabile sa absoarba glucoza dupa ce se consuma o cantitate specifica de zahar.

Preventie

Mentinerea unei greutati corporale ideale inainte de sarcina si evitarea cresterii excesive in greutate in timpul sarcinii poate ajuta. De asemenea, este bine sa faci exercitii fizice pentru a te mentine in forma.