Semne ale depresiei

Incapacitatea de a iesi din pat si izolare continua. Majoritatea oamenilor ar putea recunoaste semnele clasice de depresie. Dar acesti markeri stereotipici nu trag greu imaginea completa a ceea ce arata de fapt boala mintala. La urma urmei, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca 50% din cele 300 de milioane de persoane care traiesc in prezent cu depresie continua sa fie netratate – chiar si in tarile cu cele mai mari venituri. Acest lucru ar putea fi din mai multe motive, inclusiv faptul ca depresia poate fi greu de recunoscut.

„Oamenii adesea stigmatizeaza depresia si sunt in negarea faptului ca sunt deprimati”, spune dr. Susanne Cooperman, psiholog la NYU Langone. „Ei sunt adesea obisnuiti sa se hraneasca prin situatii stresante si perioade deprimante in viata lor si … sunt destul de surprinsi cand oamenii le spun ca sunt deprimati”. Deci, Cooperman impartaseste cateva simptome de depresie neasteptate la femei. Sigur, intr-un anumit moment, noi toti am experimentat unul (sau toate) dintre aceste semne, si asta este absolut normal. Cu toate acestea, daca simptomele sunt adevarate pentru dvs. in cele mai multe zile, este mai bine sa discutati cu doctorull dvs. pentru a afla daca sunteti deprimat.

Va pierdeti in mod regulat temperamentul
Nu va opriti la partener, colegi, nici macar la animalul de companie. Potrivit unui studiu realizat in 2013, „iritabilitate / furie” a fost un simptom pentru mai mult de jumatate dintre persoanele care sufera de depresie mai severa si pe termen lung. Agitatia neobisnuita este un semn al depresiei atat la adulti cat si la copii, spune Cooperman.

Ati inceput sa va treziti foarte devreme
Depresia poate determina unele femei sa doarma. . Dar Cooperman explica faptul ca ceilalti incep sa doarma mai putin, adesea trezindu-se in orele diminetii. Daca dintr-o data va treziti in mod constant la 4 sau 5 dimineata, cu incapacitatea de a va intoarce in pat, este posibil sa aveti un semn de depresie.

Hobby-urile nu mai sunt distractive
Acest lucru nu inseamna ca pierderea interesului pentru o experienta de tricotat de doua saptamani inseamna ca sunteti deprimat. Dar un exemplu ar putea fi faptul ca ati fost obisnuiti sa va bucurati de gatit si ca nu va mai ofera placere, spune Cooperman. Este foarte greu, atunci cand sunteti in acel loc, sa iesiti din depresie, pentru ca, de obicei, prin angajarea in activitati placute va simtiti mai bine, dar cum nu exista nicio motivatie, niciun interes, placerea lipseste.

Sunteti lipit de social media
Ati fost mai dependenti de Facebook si Instagram decat de obicei? Potrivit lui Cooperman, aceasta aparitie a deplasarii in presa sociala ar putea fi o tactica pe care oamenii cu depresie nediagnosticata o folosesc pentru a ignora cauza principala a ceea ce sufera. Este o distractie care va ofera putina adrenalina de fiecare data cand primiti un mesaj, care este un fel de auto-medicatie pentru dumneavoastra. Acest lucru poate duce la oboseala.