Cum sa vorbiti confortabil despre sanatatea mintala

Discursul public care inconjoara sanatatea mintala a venit intr-o maniera indelungata. Astazi, celebritati precum Selena Gomez, Demi Lovato, Jennifer Lawrence, Ellen Degeneres si Kristen Bell, vorbesc in mod regulat despre experienta si gestionarea diferitelor probleme de sanatate mintala si folosesc platforma publica pentru a ajuta la normalizarea subiectului. Saptamanile de sanatate mintala devin in final un lucru pe care sefii si locurile de munca il respecta si chiar il incurajeaza. Si tot mai multe femei cauta remedii la domiciliu precum exercitii fizice, meditatie – pentru a ajuta la ingrijirea bunastarii lor emotionale.

Dar, in ciuda acestor pasi inainte, in legatura cu realitatea conform careia conditiile de sanatate mintala sunt atat de frecvente, vorbirea despre sanatatea mintala inca nu este usoara sau confortabila pentru multi oameni. Si aceasta este o problema, spun expertii. Dar care sunt motivele care stau in spatele acestei ezitare si cum puteti sa depasiti orice moment si sa fiti mai apropiati de starea dvs. de sanatate mintala?

Pentru a incepe, problemele de sanatate mintala poarta inca un stigmat atasat acestora. Sigur, societatea a facut pasi in a fi mai receptiva si mai deschisa cu privire la problemele de sanatate mintala. Dar stigmatizarea problemelor de sanatate mintala sau a bolilor inca ii impiedica pe oameni sa vorbeasca deschis si sa caute ajutor. Dorinta de a raspunde anumitor asteptari sociale sau de a satisface anumite roluri de gen sau familiale poate, de asemenea, sa joace un rol in ceea ce priveste motivul pentru care unii oameni pastreaza linistea. De exemplu, persoanele care se identifica ca fiind mai masculine ar putea fi mai putin probabil sa se deschida pentru ca vor sa para puternice si autosuficiente, spun psihologii.

Altii pot sa ramana privati de problemele de sanatate mintala din cauza fricii de penalizare, la fel ca la locul de munca. Multi indivizi par sa se teama de faptul ca sunt pedepsiti pentru ca au dificultati de sanatate mintala sau ca sunt etichetati ca fiind instabili. Aceasta este o realitate nefericita, avand in vedere ca cercetarile au sugerat ca existenta unei stari de sanatate mintala netratata poate afecta performanta de munca a unei persoane.

Uneori, starea de sanatate mintala in sine va poate descuraja sa nu vorbiti despre asta. Daca aveti de-a face cu depresia, ati putea sa va simtiti fara speranta, ceea ce ar putea sa va determine sa va ganditi, de ce sa va deranjez? Dar exista o problema mai mare si mai pervasiva, mentinand si unii oameni tacuti: Multi oameni se tem ca ceea ce se confrunta este anormal – si ca nimeni altcineva nu se simte asa. Acest lucru este complet fasl! Vorbiti despre problemele dumneavoastra si apelati la ajutor specializat!