Implanturile de san pot creste riscul unui tip rar de cancer

Majoritatea oamenilor sunt constienti de faptul ca exista anumite riscuri atunci cand vine vorba de a obtine implanturi de san – cum ar fi cicatrizarea si infectia.

Dar acum, un nou raport NBC News arata ca mai este un lucru pe care oamenii ar trebui sa il ia in considerare: Implanturile mamare pot fi legate de un anumit tip de cancer.

Implantul asociat cu celulele limfomului celular anaplazic (BIA-ALCL), este un tip rar de limfom non-Hodgkin (a.a., cancer al sistemului imunitar), potrivit Food and Drug Administration (FDA). In cele mai multe situatii, BIA-ALCL se gaseste in tesutul cicatricial si fluid in apropierea implantului, dar in unele cazuri se poate raspandi in corpul unei persoane.

Vestile bune? BIA-ALCL este rara si usor de curatat, spune dr. Richard J. Bleicher, profesor la departamentul de oncologie chirurgicala la Fox Chase Cancer Center.

FDA a identificat de fapt o posibila legatura intre implanturile mamare si cancerul in 2011 – desi in acel moment, riscul a fost considerat extrem de scazut. „Cu ani in urma … s-a crezut ca incidenta a fost una la 1 000 000”, spune Bleicher. Cu toate acestea, pe masura ce gradul de constientizare a crescut si s-a dezvoltat un registru, datele care au notat acest lucru au fost actualizate, iar incidenta este acum simtita a fi mai mare.

Cativa ani mai tarziu, in 2016, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a desemnat BIA-ALCL ca fiind un „limfom al celulelor T care se poate dezvolta dupa implantele mamare”.

Incepand cu septembrie 2017, FDA declara ca a primit 414 de rapoarte despre BIA-ALCL, inclusiv printre noua pacienti care au decedat. Acest lucru indica faptul ca in timp ce cancerul este inca foarte rar, acesta poate fi ceva mai comun decat expertii credeau odata.

De asemenea, FDA noteaza ca BIA-ALCL apare mai frecvent in implanturile mamare cu suprafete texturate, mai degraba decat netede (se crede ca o suprafata texturata se reduce la miscarea implantului mamar, pe NBC). Cu toate acestea, in functie de FDA, nu exista nici un risc mai mare pentru silicon fata de implanturile mamare saline.

De asemenea, nota: Aproape jumatate dintre cazurile de cancer raportate au fost diagnosticate in decurs de sapte pana la opt ani de la cineva care primea implanturi. Cu toate acestea, „riscul de acest lucru ramane scazut”, spune Bleicher. „O femeie care are implanturi de san trebuie sa fie constienta de simptome, dar sa nu fie prea ingrijorata”. De asemenea, el subliniaza ca chirurgii plasticieni din organizatia sa „care plaseaza cel putin 160 de implanturi pe an nu au mai vazut niciodata un caz”.