Ce tipuri de cafea poti face cu un espressor

Ai cumparat recent, fie pentru casa, fie pentru un birou, un espressor, si iti incepi fiecare dimineata savurand un espresso sau un capuccino? Stiai ca poti sa faci mult mai mult cu espressorul tau? Niciun sortiment de cafea nu este prea greu de facut, odata ce inveti notiunile elementare despre cum sa prepari un espresso.

Ce tipuri de cafele poti face cu espressorul tau?

Espresso

In mod evident, daca ai ales sa cumperi un espressor, doresti sa iti prepari espresso. Un espresso contine mult mai putina apa decat cafeaua obisnuita, fiind foarte concentrat. Din aceasta cauza, este mai puternic si are o aroma distincta. Contine si foarte multa cafeina.

Americano

Exista o teorie cum ca americanii prefera cafeaua mai slaba decat europenii. Cafeaua Americano este de fapt un shot de espress dublat cu o cantitate egala de apa. Desi dizolva taria, lasa mai mult spatiu pentru lapte sau crema, daca doresti sa adaugi aceste ingrediente.

Cappuccino

Capuccino este unul dintre cele mai faimoase sortimente de cofele. Nu este atat de complicat sa il faci. Singura diferenta intre sortimentele de cafele este cum se stratifica diferitele ingrediente.

In cazul in care doresti sa prepari capuccino, espresso vine primul. Apoi, se adauga laptele aburind.

Latte

Un latte este in principal un cappucino cu straturile inversate, dar nu este greu de facut. Incepe prin a-ti prepara espresso, iar in acest timp, adauga laptele spumant. Cand espresso si laptele sunt gata, incepe bautura cu laptele si apoi toarna espresso din centrul bauturii in partea superioara.

Macchiato

In cazul acestei bauturi, incepe cu un shot sau doua de espresso, abureste o cantitate mica de lapte, si apoi lasa o picatura mica de lapte deasupra bauturii.

Ristretto

Daca esti un iubitor de espresso, trebuie sa stii ca ristretto este precum un espresso mai puternic. Daca esti de parere ca espresso este prea puternic, atunci vei dori sa stai departe de aceasta bautura.

In preparea acestei bauturi, trebuie sa folosesti jumatate din cantitatea de apa pe care o folosesti atunci cand prepari espresso, dar aceeasi cantitate de boabe de cafea. Prin urmare, un ristretto este de doua ori mai puternic decat un espresso.

Lungo

In cazul acestei bauturi, incepi prin a prepara un espresso clasic, apoi adaugi putin mai multa apa, pentru a obtine o bautura mai diluata. Cu toate acestea, bautura nou obtinuta isi pastreaza taria.

Difera de Americano, deoarece apa folosita in plus este utilizata direct in realizarea bauturii.

Acestea sunt doar cateva exemple de bauturi pe care espressorul te poate ajuta sa le prepari. Cu putina creativitate, poti crea mult mai multe sortimente si poti adauga tot felul de arome.