Ce sa faci si ce sa nu faci cand folosesti o drujba

Folosirea unei drujbe nu e niciodata simpla si nici foarte sigura, fiind nevoie de un numar minim de criterii de respectat pentru a fi in siguranta ori de cate ori ai in mana o astfel de unealta. Asadar, mai jos gasiti un mic instructaj despre ce trebuie sa faceti cand utilizati motofierastraul.

Nu sta niciodata cu picioarele pe un lemn si nu tine drujba intre picioare. Intotdeauna tine picioarele pe pamant si asigura-te ca motofierastraul este pozitionat in partea laterala a corpului. Ia in calcul si faptul ca la aparitia unei probleme cu lantul, ce ar avea ca urmare ruperea sau slabirea rezistentei sale, directia in care acesta va ricosa va fi cu siguranta in partea din spate a drujbei, mai exact spre cel ce o utilizeaza. Din aceasta cauza se recomanda sa nu fii niciodata in aceeasi linie cu pozitia motofierastraului.

Imediat ce ai terminat de taiat, opreste drujba din functionare. Niciodata nu te misca de la o zona de taiere la alta in timp ce lantul se invarte. Intotdeauna transporta motofierastraul intr-o cutie speciala si la nevoie foloseste un sistem de securizare al lantului. Atunci cand bustenii taiati sunt prea mari, se recomanda taierea lor pe un suport special de taiat lemne, deoarece stabilitatea va fi mult mai mare si vei putea sa te concentrezi exclusiv pe modul de functionare al drujbei.

Cand tai, preventiv e obligatoriu sa te asiguri ca nu exista sanse ca lemnul pe care il tai sa pice peste tine sau sa se rostogoleasca. Un lemn al carui diametru este destul de mare poate provoca daune destul de mari, mai ales ca in mana se afla si un motofierastrau cu o greutate minima de 3 – 4 kg.

Niciodata nu e indicat sa te apuci sa tai un copac pana nu ai certitudinea ca zona alaturata este libera si niciun pericol nu poate sa apara in urma doborarii acestuia. Intotdeauna trebuie sa existe o ruta secundara de scapare in cazul unei directii neasteptate de planare a copacului.