Fumatul creste riscul bolilor cardiace

Toata lumea stie ca fumatul este un obicei daunator. Dar, din pacate, unii oameni nu renunta la el, constienti fiind de riscul la care se supun. Fumatul a fost legat de o gama foarte larga de probleme de sanatate, cum ar fi astmul, bolile pulmonare, accidentul vascular cerebral si cancerul, iar studiile arata si numeroase riscuri pentru sanatatea inimii.

Cercetatorii au analizat mai multe situatii privind fumatul si bolile de inima pentru a incerca sa isi dea seama de cat de multe tigari este nevoie pentru a creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Cercetatorii au comparat oameni care au fumat una, cinci, sau 20 de tigari pe zi cu cei care nu au fumat niciodata.

Iata ce au descoperit: Fumand doar o tigara pe zi, creste semnificativ riscul de aparitie a bolilor de inima si accident vascular cerebral. Pentru barbati, fumatul de o tigara pe zi a crescut riscul unei persoane de a suferi de boli de inima cu 48% in medie fata de un nefumator, in timp ce fumatul 20 de tigari pe zi a dublat riscul. Era chiar mai grav pentru femei: Avand o tigara zilnica, riscul bolilor cardiace a crescut cu 57%, in timp ce fumatul 20 de tigari pe zi, a crescut riscul de 2,8 ori mai mult.

Cercetatorii subliniaza ca, desi este dificil sa renuntati la fumat daca sunteti un fumator inrait, este mult mai bine sa renuntati complet la acest obicei. Fumatul unei singure tigari pe zi are un risc de a dezvolta boala coronariana si accident vascular cerebral mult mai mare decat ar fi de asteptat. Nu exista un nivel sigur de fumat pentru bolile cardiovasculare.

Chiar si o expunere la fumul de tigara este „prea mult”. Daca va reganditi obiceiurile de fumat sau incercati sa indemnati pe cineva sa faca la fel, trebuie sa stiti ca veti avea un impact mult mai bun asupra sanatatii dvs. daca veti elimina complet acest obicei foarte daunator.