Cum sa te folosesti la maxim de cuptorul cu convectie

Cuptoarele cu convectie sunt o norma in fiecare bucatarie moderna, iar popularitatea lor creste de la an la an. Desi se gaseste in aproape orice bucatarie, putine persoane il folosesc sau stiu cum sa-l foloseasca in asa fel incat sa beneficieze de eficienta sa maxima.

Ce este un cuptor cu convectie?

Cuptoarele cu convectie pot fi cu gaz sau electrice. Diferenta dintre un cuptor cu convectie si unul obisnuit este ca acela cu convectie are in plus un ventilator care se ocupa cu circulatia aerului cald in interiorul cuptorului, rezultatul fiind gatirea alimentelor uniform si in profunzime.

In momentul in care mancarea capata putina crusta sau culoare, atat aspectgul cat si gustul devin mai bune. Produsele coapte raman proaspete, suculente si se bucura din plin de efectele gatirii cu convectie. Uita de nevoia de a intoarce prajiturile sau alimentele la jumatatea intervalului de timp pentru a se gati si pe cealalta parte. Convectia te scuteste de aceasta etapa. Se spune ca un cuptor cu convectie reduce timpul de gatit cu pana la 25 de procente.

Modul de functionare al cuptoarelor cu convectie

Multe dintre cuptoarele moderne au convectia ca functie optionala, ceea ce inseamna ca poti folosi cuptorul ca unul obisnuit, sau poti porni convectia dupa bunul plac. Totusi, cele mai multe dintre retete sunt scrise pentru a fi preparate in cuptoare obisnuite, dat fiind faptul ca aceasta moda a cuptoarelor cu convectie nu este inca extrem de populara.

Cand folosesti un cuptor obisnuit, de regula timpul de gatit este cu 25% mai mic atunci cand tava in care gatesti nu este acoperita. Spre exemplu, daca in reteta se mentioneaza ca trebuie sa tii mancarea in cuptor timp de 40 de minute, in realitate vor fi 30 de minute. Pentru a evita aceasta problema, ideal ar fi sa reduci temperatura cu aproximativ 15 grade Celsius si sa te folosesti de informatiile oferite initial.