Anul 2016, zilele in care nu iti poti boteza copilasul

Randuielile bisericesti sunt importante in momentul in care stabilim evenimentele definitorii din viata noastra. Chiar daca par a fi ocazii festive a caror desfasurare nu ar trebui sa fie influentata de nimic altceva decat de dorinta celor doi indragostiti sau a celor doi proaspeti parinti, evenimentele precum nunta si botezul au date reglementate de catre biserica.

In fond, acesta este „organul spiritual” care le abiliteaza. Umarind calendarul ortodox al acestui an, se intrevad numeroase perioade in care nuntile si botezurile nu se pot desfasura, iar pentru a evita programari nefericite in anumite zile, va invitam sa le acordati si voi putina atentie.

In primul rand, vorbim despre zilele de post, care aduc dupa ele restrictii din perspectiva organizarii acestor evenimente. In mod obiectiv, fiecare zi de miercuri sau vineri este destinata postului, insa exista asa numitele zile „cu dezlegare”, marcate vizibil in calendarul crestin – ortodox. In aceste zile va puteti organiza evenimentul intr-un restaurant botez Bucuresti, mai ales ca preturile practicate sunt unele mai mici pe timpul zilelor lucratoare.

Data de 5 ianuarie este si ea una de post, ea reprezentand Ajunul Bobotezei. Urmeaza o perioada in care se pot organiza botezuri si nunti, asta pana cand incepe Postul Sfintelor Pasti, pe durata 14 martie – 30 aprilie.De atunci pana in luna august nu exista reglementari din partea bisericilor, urmatoarele zile speciale fiind 27 – 28 iunie ( Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel), pentru ca mai apoi sa vina Postul Adormirii Maicii Domnului.

La o luna diferenta de la terminarea acestuia, adica la 14 septembrie, se sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci, o zi in care nu se organizeaza nunti si botezuri. Dupa aceea, intreaga luna octombrie si o parte buna din lunile septembrie si noiembrie sunt lipsite de evenimente notabile, pentru ca apoi sa inceapa lungul post al Nasterii Domnului, de pe 14 noiembrie pana in ziua Craciunului.

De remarcat este faptul ca acestea sunt zilele care revin posturilor, caci datele speciale sunt departe de a se fi terminat. Praznicele Imparatesti se desfasoara de-a lungul mai multor zile, unele fiind in februarie ( 1 si 2 februarie), altele in iunie ( 8,9 – 18,20), 15 august si pe 13, 14 septembrie. Alte doua saptamani sunt dedicate planului spiritual, respectiv Saptamana Lasatului Sec De Carne, dar si cea Luminata. Prima este cuprinsa intre 6 si 12 martie, iar cea de-a doua se intinde pe intervalul 2 – 8 mai.