De ce ar trebui sa incercam sa ne reparam monitorul?

Desi functioneaza cam pe aceleasi principii, un monitor mediocru este de regula mai ieftin decat un televizor de nivel mediu. Preturile cresc treptat odata cu optiunile insa niciodata un monitor nu va ajunge la pretul unui televizor, atunci cand vorbim de cel mai mare pret.

Uneori se poate intampla ca un monitor sa coste cat jumatate din pretul unui laptop nou. In acest ultim caz multa lume e tentata sa cumpere un laptop nou in loc sa incerce sa repare monitorul. Aparent, aceasta pare a fi solutie cea mai buna, insa se poate dovedi o eroare.

De multe ori e bine sa incercam sa mergem la o firma care repara monitoare. Uneori putem scapa cu o reparatie de cativa lei pentru ca nu se schimba decat o siguranta arsa sau ceva aproape la fel de simplu. Da ati auzit bine. Putem cadea in capcana renuntarii la un monitor care ar avea nevoie de o siguranta de 1 leu.

Asadar, indicat ar fi sa incercam sa ne reparam monitorul. Nu pierdem nimic daca mergem la o firma care face reparatii sa ne spuna cat ne costa. Eventual ii putem da celui care se uita in el cativa lei pentru efort, daca nu ni-l poate face sau ne cere prea mult. De regula, nu se cer bani pentru evaluarea monitorului.

Daca se poate repara, ar trebui sa cerem o estimare a costului total. Daca acesta depaseste jumatate din valoarea unui monitor similar, atunci poate ca nu mai e rentabila repararea lui. Nu uitati insa ca reparatiile pot costa foarte putin uneori.

Chiar si in cazul in care monitorul incepe sa miroase a plastic incins si se umple de fum, el poate fi salvat la preturi acceptabile. In acest caz, sansele sunt mai mici insa merita incercat.

Una dintre cele mai frecvente cauze de faramare a monitoarelor sunt fluctuatiile de energie electrica. De regula monitoarele au o siguranta, in special cele clasice cu tub catodic, care impiedica tensiunile prea mari sa ajunga in componente si sa le arda. In acest caz vorbim de cea mai simpla reparatie, pe care oricine o poate face.

La fel de frecvente sunt si circuitele care se topesc si care pot fi inlocuite la fel de usor insa de data asta doar de un specialist, cu ajutorul unui pistol de lipit.

In principiu, daca avem grija de monitor, acesta poate fi reparat ieftin in majoritatea cazurilor. Daca scapam din greseala lichide pe el cand este in functiune, atunci s-ar putea sa nu il mai putem repara. Daca scapam lichidele pe el cand este oprit, ar trebui sa il scoatem imediat din priza, chiar daca e stins, si sa asteptam pana toata apa se evapora singura sau sa o indepartam noi daca stim si putem.

Chiar si atunci cand stiti ca nu il mai puteti repara ieftin, merita sa mergeti la o firma de reparat electronice pentru ca s-ar putea sa fie dispusa sa va ofere un discount la un alt monitor in schimbul celui stricat, de la care pot fi luate componentele bune.