Care sunt avantajele cursurilor de inot?

Nu mai este o noutate faptul ca inotul contribuie la dezvoltarea fizica si psihica a oamenilor, insa este important sa stim care sunt principalele avantaje ale practicarii acestor cursuri.

Pentru inceput, ar trebui sa precizam ca este esential sa optam pentru initiere prin cursuri de inot, cu antrenor, care stie exact care sunt elementele principale care ne ajuta sa ne dezvoltam. Oamenii sunt diferiti, astfel ca si cursurile trebuie sa fie organizate si structurate ca atare. De aceea, este important sa urmarim atent ceea ce ne invata antrenorul si sa incercam sa dam tot ce este mai bun din noi.

Avantajele cursurilor de inot

Slabire – ei bine, este cat se poate de adevarat; inotul este unul dintre cele mai bune exercitii de aerobic pe care le poate practica cineva. Implica antrenarea intregii musculaturi si are un impact deosebit si asupra structurii osoase. In apa, corpul este mult mai usor, astfel ca va deveni mult mai simplu sa practici diverse exercitii. De aceea, inotul este recomandat si acelora care sufera de anumite disfunctionalitati ale corpului printre care se numara: probleme cu muschii sau articulatiile.

Prelungeste durata de viata – opteaza pentru cursuri de inot pentru o viata activa, care iti prelungesc durata de viata. Acest lucru a fost descoperit si demonstrat de cercetatorii Universitatii din Carolina de Sud, care au demonstrat ca inotul reduce rata mortalitatii cu 50%.

Creste tonusul – si, odata cu el si forta muschilor. Are capacitatea de a tonifia intreaga structura musculara pentru ca este un excelent exercitiu de rezistenta. Corpul se dezvolta intr-un mod deosebit de armonios, punand accent in mod deosebit pe umeri si spate. Pieptul este si el implicat, astfel ca iti ofera posibilitatea de a obtine un corp perfect tonifiat.

Initiere in lumea inotului

Flexibilitate – miscarile complete pe care le efectuam in timpul practicarii unor cursuri de inot ne ajuta sa ne dezvoltam flexibilitatea. Bratele se obsinuiesc cu miscari ample si relaxate, ce obliga corpul sa se alungeasca, fiind astfel un excelent exercitiu de stretching.

Sanatate – pentru ca am spus ca inotul implica toti muschii, nici muschiul inimii nu se lasa mai prejos, astfel ca acest tip de activitate este pentru adultii activi, care acorda o importanta deosebita dezvoltarii lor fizice. In timpul practicarii acestei activitati, inima bate mai tare, astfel ca pompeaza sangele mai repede pentru a furniza cantitatea necesara de oxigen. In felul acesta muschiul inimii este intarit, iar riscul aparitiei anumitor boli de tip cardio-vascular scade.

Tot in categoria sanatatii, putem include si persoanele care sufera de astm si care ar putea sa beneficieze de promotii la cursuri de inot, care sa furnizeze organismului cantitatea necesara de oxigen. In felul acesta, plamanii sunt intariti, iar respiratia devine mai buna. Mediul umed este cel care diminueaza simptomele astmului.

Stare de spirit – la fel cum se intampla si in cazul practicarii altor exercitii fizice, inotul iti aduce un plus de energie prin eliberarea de endorfine, cele care sunt responsabile pentru oferirea unei stari de bine. Aceasta stare poate fi obtinuta si prin miscarile pe care le efectuam atunci cand practicam Yoga sau alte tipuri de exercitii asemanatoare.