Pentru nelinistea unora

Astazi a aparut un nou sondaj la nivelul Bucurestiului. Am citit ca Vanghelie are in acest sondaj cam jumatate din cat are Sorin Oprescu. Am vazut si eu cifrele. Si chiar mai mult decat a aparut in presa. Am sa va spun imediat.

Nu am foarte mare incredere in sondaje pentru ca au aparut nenumarate institute fantoma (ATLE de exemplu) care fac sondaje la comanda si le folosesc pentru a manipula in anumite situatii. Nu il cunosc nici pe Marius Pieleanu (cel care a coordonat sondajul publicat azi). Dar cifrele par mult mai aproape de adevar, decat ce s-a vehiculat pana acum. Am discutat insa cu un specialist in care am mare incredere si care a vazut atat metodologia de lucru, esantionul dar si cifrele defalcate din aceasta masuratoare si mi-a spus ca sunt ok. Cu rezerva de rigoare, trebuie sa constat ca ceea ce a vehiculat Marian Vanghelie saptamana trecuta este partial adevarat. El are putin peste 20%, in timp ce Oprescu are dublu. Cat despre Victor Ponta nu mai vorbesc. Desi presedintele Bucuresti spunea ca tanarul pesedist are sub 10% se pare ca nu e chiar asa. Va fi totusi complicat de ales. Mai ales dupa ce am vazut lupta acerba pe care unii au incercat sa o dea prin ziare impotriva posibililor candidati de la PSD: Cristian Diaconescu, Victor Ponta si Sorin Oprescu.

Miza lui Marian Vanghelie, dupa parerea mea, nu este Primaria capitalei. Ci mentinerea lui in fruntea organizatiei PSD si chiar obtinerea unei pozitii in conducerea centrala. Asa incat cea mai dificila alegere chiar el o are de facut. Daca se inscrie in cursa si pierde ( si se pare ca in cazul in care el va candida, PD-L va castiga din primul tur) are o problema cu ramanerea la conducerea PSD Bucuresti. A mai aparut insa si o alta problema. Din cate stiu, Silviu Prigoana nu va candida din partea PC la Primaria capitalei, ci va merge pe mana PD-L, in sectorul 5. Si cifrele arata ca va castiga din primul tur. Deci cred ca Marian Vanghelie este in cea mai dificila situatie. La sectoare, situatia ar sta cam asa. Sectoarele 1, 2, 3 si 4 au sanse mari sa ramana cu acelasi primar. Daca Liviu Negoita va fi insa candidatul PD-L se deschide competitia si la sectorul 3. La sectorul 6 insa Poteras sta foarte prost si PSD are sanse mari, daca vine cu un candidat bun, sa castige.

Dificil de estimat ce va fi. Vad insa ca nimeni din conducere nu este foarte tare preocupat de candidatii din marile orase. Ci mai degraba sunt ocupati cu “motiuni de cenzura” care azi sunt, maine nu mai sunt. Unii spun ca prin miscarea cu motiunea de cenzura se incearca o distragere a atentiei de la competitia pentru presedintia Consiliului National. Si am auzit ca se pune la cale si un atac la presedintele de onoare al PSD, sub pretextul ca Ion Iliescu ar sabota actiunile de forta ale partidului. Dar ca sa intelegeti cat de nelinistiti sunt unii trebuie sa va spun ca am aflat faptul ca au imaginat un nou mod de a verifica votul secret (?!) de la Consiliul National. Responsabilii de grup isi vor obliga oamenii sa isi fotografieze votul cu telefonul. Va dati seama unde s-a ajuns? Dar daca oamenii nu au telefon cu camera?