Povestea micutului Daniel

Întotdeauna mi-au plăcut poveştile. De fiecare dată când cineva îmi spune una noua mă simt ca atunci când, copil fiind, savuram cu multă curiozitate orice fel de povestioară.

O poveste care stă în spatele unui brand mi se pare şi mai interesantă. Cumva mă apropie de el, de oamenii care l-au creat şi mă face să înţeleg mai bine care-i reţeta succesului din spatele unor produse pe care le cumpăr în mod regulat. Aşa a fost şi cu Danone. N-am avut niciodată curiozitatea să caut povestea acestui nume, dar am aflat-o de curând. Mai mult, habar nu aveam că Danone are o istorie de 93 de ani.

Povestea micuţul Daniel este de fapt povestea ce stă în spatele mărcii Danone. Isaac Carasso (1874 – 19 aprilie, 1939) a fost un doctor provenit dintr-o familie de origine iudaică ce a fost expulzată din Spania de către Regii Catolici. După câţiva ani, el decide să plece înapoi spre Spania, împreună cu cei trei copii ai lui şi soţia. Se stabilesc în Elveţia timp de doi ani, deoarece nevasta sa era grav bolnavă de tuberculoză şi cineva îi spusese că aerul curat şi tare ar ajuta-o să învingă boala. Fiind un om foarte activ, întâlneşte în Elveţia un fermier care avea ideea de a produce iaurt, fiindcă laptele provenit de la vacile din regiune ar fi sporit calitatea unui asemenea produs. Însă, pentru că soţia sa nu dădea semne de recuperare, starea ei degradându-se de la o zi la alta, Isaac decide să-şi ducă planul până la capăt, acela de a se restabili în Spania.

Acolo îşi aduce aminte de ideea fermierului din Elveţia şi astfel, într-o vreme în care erau foarte mulţi copii cu probleme intestinale, Isaac decide (în anul 1919) să producă iaurt, folosind culturi de fermentare de la Institutul Pasteur. A numit marca Danone, după numele celui mai mare copil al său şi unicul băiat, Daniel. Danon era forma de alint a acestuia, însemnând “le petit Danon” (micul Daniel), însă, din cauză că existau nume de familie precum “Danon”, a ales să adauge un “e” la sfârşitul cuvântului, rezultând “Danone”.
La început, iaurtul Danone se vindea doar în farmaciile din Barcelona, cu recomandarea  medicului. În anul 1923, Colegiul Medicilor din Barcelona aprobă în mod oficial iaurtul ca un aliment natural benefic sănătăţii. În 1928 este brevetat primul model original de pahar. Este o cupă de porţelan decorată, cu baza maronie şi partea superioară albă, pe care este înscrisă marca Danone (vezi poză). În anul 1929, fiul şi muza de inspiraţie a lui Isaac Carasso, Daniel, preia afacerea familiei şi o stabileşte în Franţa, iar în anul 1942, Danone se lansează şi în America ( sub numele Dannon), prin înfiinţarea unui mic producător de iaurturi greceşti.

În anul 1937 are loc lansarea primului iaurt cu fructe din lume. În anul 1967 se lansează Gervais, brânzica pentru copii (actualul Danonino). În 1970, Danone lansează Danette. În 1987 apare pe piaţă iaurtul Activia şi mai târziu, în 1994, Actimel. La ora actuală, Danone are 800 de specialişti de cercetare din întreaga lume şi parteneriate cu Institutul Pasteur, INSERM, INRA şi Harvard Medical School.

În anul 1996 are loc înregistrarea Danone în România, cu punct de lucru la fosta fabrică de prelucrare a laptelui din Bucureşti, Mioriţa, care a fost achiziţionată şi reabilitată. În prezent, Danone România are 580 de angajaţi, 9 branduri, 69 de ferme partenere, 16 puncte de lucru în toată ţara, 1000 de clienţi furnizaţi direct şi o singură fabrică.

Daniel Carasso a murit în urmă cu doi ani, la vârsta de 104 ani.