Ce sunt electrolitii si ce trebuie sa facem?

In ultimii ani, o multime de ape „ionizate” si bauturi care au formule imbunatatite cu electroliti au intrat pe piata, promitandu-ne ca ne vom simti mai bine si mai energizati daca le vom bea. Ei sunt un fel de varul mai sanatos al bauturilor sportive pentru oamenii care nu doresc ca electrolitii sa inoate alaturi de zahar si colorant artificial.

Dar intreaga idee de electroliti pare… suspicioasa? Si, sincer, intr-un fel destul de vag. Dar daca sunteti un om viu, care respira si in special unul care ii place sa lucreze, este destul de important sa intelegeti ce sunt electrolitii si cum va ajuta corpul.

Ce sunt mai exact electrolitii?

Electrolitii sunt minerale precum sodiu, clorura, magneziu, calciu si potasiu, printre altele. „Concentratia acestor electroliti asigura o functionare corespunzatoare in celulele corpului nostru”, spune Adena Neglia, experta in nutritia sportiva cu Brown si Medina Nutrition. Ei ajuta la reglarea functiei nervoase si musculare, mentin un echilibru bun de acizi si baze si mentin fluidele noastre echilibrate. „Si ei se asigura ca ramanem hidratati, mai ales daca suntem activi”, spune ea. Daca nu aveti cantitati adecvate de electroliti, ne putem simti destul de rau. Vorbim de crampe musculare, oboseala, greata, confuzie, dureri de cap si (in cazuri extreme) criza sau coma.

Este destul de greu sa-ti pastrezi echilibrat electrolitii

Adica chiar si fara bauturi speciale, cum ar fi apele imbunatatite. „Daca sunteti cineva care mananca o dieta bine rotunjita si nu se angajeaza intr-o tona de activitate fizica, probabil ca veti satisface nevoile de electroliti prin dieta dvs.”, spune Lauren Cadillac, dietetician care lucreaza in Manhattan. Probabil stiti deja ca bananele sunt un refugiu pentru potasiu, dar puteti gasi, de asemenea, potasiu in avocado, cartofi dulci si spanac, spune Cadillac. Calciul pe care il obtin in lactate, somon, seminte si migdale. Magneziul se gaseste in ciocolata neagra, avocado, nuci si leguminoase (precum arahide si majoritatea fasolea). Si sodiul si clorura alcatuiesc substanta pe care o cunoastem sub forma de sare – deci este practic in tot ceea ce consumam.