Refacerea pielii dupa ce ati slabit

A pierde o gramada de greutate – fie prin dieta, exercitii fizice, chirurgie, fie prin combinatie de abordari diferite – nu este deloc usor. Daca ai pierdut un numar semnificativ de kilograme, pielea libera este normala – si extrem de comuna.

„Aceasta este o ingrijorare legitima pe care o au pacientii atunci cand solicita o operatie de micsorare a stomacului”, spune dr. Vivek Prachand, chirurg bariatic si profesor asociat de chirurgie la Universitatea din Chicago.

De ce apare piele lasata dupa pierderea majora in greutate? Sa dam un exemplu: Daca ai fi fost anterior intr-un corp mai mare, probabil ca excesul de grasime iti intinde pielea. Imperecheaza faptul ca colagenul si elastina (o proteina elastica) din piele scad in mod natural odata cu inaintarea in varsta si ai o reteta pentru excesul de piele, explica dr. Manish Shah, un chirurg plastic certificat la bord in Denver.

„Este posibil sa nu existe o elasticitate suficienta pentru ca pielea sa se contracte la noua dimensiune a corpului tau mai mic”, spune dr. Constance Chen, un chirurg plastic certificat de bord in New York.

Vergeturile sunt un semn ca pielea este, bine intinsa, fara a reveni: dupa ce le vezi, „este mult mai probabil ca pierderea in greutate semnificativa va avea ca rezultat pielea libera, care atarna”, spune dr. Chen.

Toata lumea are pielea lasata dupa pierderea in greutate majora?
Nu, nu este inevitabil, spune dr. Prachand. Dar nu este usor sa prezici cine va experimenta acest lucru, spune el. A avut cativa pacienti care au pierdut 90 de kilograme intr-un an dupa operatia de obezitate si au foarte putin exces de piele. Pe de alta parte, unii au pierdut pana la 27 de kilograme si au mai multe.

„Marimea pierderii in greutate nu prevede cat de mult exces de piele poate avea”, spune el. Alti factori, cum ar fi genetica, fumatul (care degradeaza colagenul si elastina) si expunerea la soare joaca, de asemenea, un rol important.

De asemenea, este normal sa presupunem ca pierderea in greutate rapida poate provoca o piele mai slaba, dar nu este neaparat cazul. „Uneori, pacientii vor avea in vedere efectuarea unei interventii chirurgicale care nu le permite sa piarda in greutate la fel de rapid din cauza fricii de excesul de piele”, spune dr. Prachand. „Am inteles aceste preocupari, dar nu exista dovezi puternice ca cat de repede pierzi joaca un rol”.