De ce nu ar trebui sa folositi telefonul noaptea

Este mai mult decat somnul tau. Iata adevaratele pericole de utilizare a telefonului dvs. pe timp de noapte …

Intre urmarirea doar a unui episod din Game of Thrones pana in orele diminetii, nu e de mirare ca atat de multi dintre noi avem un caz permanent de somnolenta. Dar, in timp ce unele studii indica faptul ca expunerea la lumina in timpul noptii este proasta pentru ciclul de somn, consecintele reale ale expunerii constante la stralucirea telefonului dvs. sunt inca un mister.

Un studiu realizat in 2015, publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, a constatat ca prea multa lumina artificiala mareste grasimea corporala la soareci cu pana la 21% si este posibil ca acelasi efect sa fie vazut la om, spune Van Groningen. Potrivit studiului, excesul de lumina poate pune un amortizor asupra abilitatilor tale de ardere a grasimilor nocive, de aici si cresterea in greutate corporala.

Lumina albastra in special – pe care computerele, televizoarele si telefoanele sunt faimoase – poate provoca daune ochilor dumneavoastra, spune optometristul Shannon Gleason. „In timp, prea multa lumina albastra poate duce la degenerarea maculara sau la cataracta, ambele putand provoca pierderi de vedere diferite”, spune ea.

Linia de finish: Studiul nu spune ca lumina artificiala provoaca probleme de sanatate cum ar fi cresterea in greutate sau cancer, doar ca exista o posibila legatura, spune Van Groningen. Mentinerea starii de sanatate sub control nu inseamna neaparat folosirea unui candelabru sau comunicarea prin stilou odata ce soarele coboara – dar cu cat mai multe obiceiuri pe care le puteti modifica pentru a scadea perturbatiile ceasului corpului, cu atat mai bine.

Coborarea dozelor de lumina artificiala ar putea fi la fel de usoara ca si alegerea de a citi carti in loc de carti electronice, de a interzice electronica din dormitor sau de a inchide jaluzelele inainte de culcare. De asemenea, puteti incerca sa folositi becuri care emit lumina de frecventa inferioara – rosie, galbena sau portocalie – ca cele emise de becurile incandescente.