Este bun turmericul?

  • Este anti-inflamator si un antioxidant powerhouse.
  • Turmericul ar putea ajuta la ameliorarea durerilor.
  • Ar putea avea beneficii pentru piele.
  • Ar putea avea proprietati de stimulare a dispozitiei.

Cunoasteti, probabil, condimentul galben-portocaliu stralucitor de la felurile de mancare indiene (ganditi-va: curry si tikka masala de pui) sau lattes de lapte de aur perfect pe Insta. Dar turmericul pare, de asemenea, cea mai recenta stea a lumii wellness. Suporterii predica ca poate ajuta cu totul, de la ameliorarea durerii si scaderea in greutate la sanatatea imuna si starea de spirit.
Si intr-o anumita masura, turmericul se evidentiaza in culoarul de condimente. „Puterea medicinala a turmericului provine dintr-o substanta chimica naturala numita curcurmin”, explica dr. William W. Li, autor al Eat to Beat Disease: Noua Stiinta a modului in care corpul vostru se poate vindeca. Curcumina poseda o multime de proprietati puternice; este antiinflamator, antioxidant, antimicrobian si analgezic, a aflat de cercetare.

In timp ce este nevoie de mai multa cercetare pentru a intelege exact cum (si cat de mult) turmericil ar putea fi benefic pentru sanatatea dumneavoastra, asta nu inseamna ca nu puteti sau nu ar trebui sa continuati sa mananci daca pare sa va faca sava simtiti bine. Daca sunteti sanatosi, adaugati turmeric in bucatariile voastre, supe, ceaiuri sau chiar orez din cand in cand nu poate face rau. (O nota: daca va ganditi sa luati un supliment de curcuma pentru efecte medicinale, consultati mai intai medicul sau un dietetician inregistrat!)

In timp ce mecanismul din spatele motivului pentru care turmericul ar putea ajuta la calmarea inflamatiei in organism nu este complet clara, poate functiona prin modularea si interactiunea cu multe dintre caile care regleaza inflamatia, spune dr. Terry Wahls, profesor clinic de medicina. Constatand cat de mult turmeric este benefic zilnic pentru adultul mediu sanatos ar putea, in teorie, sa faca totul, in cele din urma, de la ajutor in gestionarea unei stari de sanatate inflamatorie pana la gasirea unui pic de usurare de la antrenamentul intens pe care l-ati facut aseara.

Turmeric pompeaza cantitatea de enzime cruciale antioxidante, care protejeaza impotriva radicalilor liberi (substante chimice periculoase care pot deteriora celulele si ADN-ul) din corpul dumneavoastra, spune expertul in medicina de familie Dr. Richard Firshein.