Afectiunile legate de sange afecteaza mai mult femeile

Toata lumea sangereaza, dar unele afectiuni legate de sange afecteaza mai multe femei decat barbatii. Femeile sunt mai sensibile si se manifesta altfel afectiunile legate de sange. Care sunt cele mai 3 intalnite boli la femei?

1. Cheaguri de sange
Fluxul sanguin scazut si nivelurile ridicate de estrogen pot duce la aceste globuri congelate care se formeaza de obicei in brate sau picioare, provocand umflaturi sau dureri. Scenariul cel mai rau: un cheag se rupe liber si se deplaseaza in plamani, unde se poate depune si deveni fatal.

Rezolvarea: Daca sunteti un jockey de birou, faceti o plimbare de 10 minute la fiecare doua ore. Utilizarea controlului nasterii cu factori de risc adaugati (fumatul, istoric familial de cheaguri): adresati-va doctorului despre formularele care contin doar progesteron.

2. Anemia
De ce femeile se simt slabite in timpul perioadelor lor? Pierzand sange bogat in fier poate sa lipseasca corpul de oxigen, provocand oboseala, ameteli si dureri de cap. Anemia netratata, pe termen lung, poate duce la un atac de cord.

Rezolvarea: Obtineti 18g de fier in fiecare zi. Este aproximativ cantitatea intr-o ceasca de cereale fortificate cu fier, plus o jumatate de cesti de linte si o ceasca de spanac. Deplasati-va suplimentele, cu exceptia cazurilor prescrise de doctor.

3. Vene varicoase
Cand venele sunt impozitate prin sarcina, exces de greutate sau o multime de inactivitate prelungita, sangele se poate alatura, provocand liniile purpurii care afecteaza femeile.

Rezolvarea: Plimbarea sau jogging-ul cresc circulatia si intaresc picioarele. Prea tarziu? Adresati-va medicului dumneavoastra despre tratamente cu laser sau injectii care pot scapa de vene.